lördag 2 juli 2011

Universitetsrankingar

Hur står sig svenska högskolor i den internationella konkurrensen? Enligt Academic Ranking of World Universities (ARWU) finns dessa lärosäten med på topp-100-listan:

42. Karolinska institutet
66. Uppsala universitet
79. Stockholms universitet

Och enligt Times Higher Education:

43. Karolinska institutet
89. Lunds universitet

Är detta bra eller dåliga resultat? Personligen brukar jag ofta leva efter filosofin att man inte ska sträva för mycket att bättra sig om det redan går hyfsat. Att ha med två till tre högskolor bland världens hundra bästa är nog inte så illa för ett land som har ca 0.15% av världens befolkning.

Tittar vi på Europa ser det naturligtvis bättre ut. Då ser listan ut enligt följande:

9. Karolinska institutet
23. Lunds universitet
41. Stockholms universitet
53. Uppsala universitet
80. KTH
82. SLU

I detta fall kan man notera att de universitet som ligger ovanför Karolinska på listan alla ligger i betydligt större länder, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, med undantag för Schweiz (som är marginellt mindre än Sverige).

Den stora dominanten i universitetsvärlden är förstås alltjämt USA. På ARWU:s lista ligger Harvard först, och USA har de 18 översta platserna, med undantag för Cambridge och Oxford på 5 och 11. Det bästa nordiska landet på denna lista är Danmark: Köpenhamns universitet slår Karolinska med två platser. Danmark och, återigen, Schweiz, är de enda länderna som är mindre än Sverige och som kommer högre på listan.

Själv tog jag min fil. mag. vid Linköpings universitet. Det ligger enligt ARWU någonstans mellan plats 401 och 500.

2 kommentarer:

  1. Vad är det som rankas, egentligen? Studieresultat, fast hur mäts de i så fall? Prestige, mäts hur? Antal nobelpristagare? Eller vad?

    SvaraRadera
  2. http://www.arwu.org/ARWUMethodology2010.jsp

    http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/analysis-methodology.html

    SvaraRadera