tisdag 30 augusti 2011

TV-avgiften

På något sätt känns det som att den "naturliga" lösningen när man vill ha Public Service-kanaler är att det betalas över skatten. Så varför har vi det inte så? Är det för att det vore orättvist om de som inte har TV skulle tvingas betala? Frågan är i så fall varför människor som aldrig använder bibliotek ska betala för det (vi kunde ju införa en lånekortsavgift motsvarande TV-avgiften). Människor som aldrig cyklar betalar för cykelvägar (inför cykelavgift!), människor som inte har barn betalar för skolan (införa barnavgift istället?!?) etc. Kort sagt: den vanliga svenska lösningen är att allmännyttiga saker betalas med skatt och inte avgifter.

Skatter har ju också den fördelen att man betalar i proportion till det man tjänar (en fördel om man inte tillhör det fåtal som gillar per capita-skatter). Som det ser ut nu är tv-avgiften en slags regressiv skatt. Ju mer man tjänar, desto lägre andel av sin inkomst betalar man. För övrigt skulle nog en Public Service-skatt både innebära att de flesta skulle betala mindre än vad de gör idag och att man skulle få in en större summa totalt sett.

Detta skulle alltså bli en skattehöjning, men för de flesta en höjning av den disponibla inkomsten. Om man ändå skulle behöva kompromissa med dem som inte vill ha flera skattefinansierade saker i samhället skulle jag nog personligen vara villig att ta bort något som nu är skattefinansierat till Public Service förmån, t.ex. stöd till viss kultur. Att det finns högkvalitativa nyhets-, debatt- och dokumentärprogram är nog viktigare för samhället än att det finns opera och teater för alla plånböcker...

2 kommentarer:

  1. Det har att göra med att public service-medierna ska stå fria från politisk påverkan. Därför ägs bolagen av en stiftelse i stället för att ligga direkt under en myndighet (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3113&artikel=2615151). Med den här bloggposten petar du i ett infekterat sår i debatten kring fria medier, censur och public service. I mediabranschen alltså. För de flesta svenskar ser nog på licensavgiften som en skatt, på samma sätt som de flesta ser på kyrkoavgiften...

    SvaraRadera
  2. Det vore isåfall intressant att veta exakt hur den politiska påverkan skulle förändras genom att förvaltningsstiftelsen fick sina pengar från skatteverket istället för radiotjänst. Visserligen kan man i det första fallet strypa tillförseln av pengar, men å andra sidan är radiotjänst beroende av staten för att få in sina pengar genom att göra det olagligt att inte betala tv-avgift (om man har mottagare). Politikerna kan med andra ord avskaffa den lagen och minska pengarna till public service rejält, och därmed tvinga den att leva endast av frivilliga bidrag (som i USA). Summa summarum: public service lever på politikernas nåder oavsett skattelösningen eller licenslösningen.

    SvaraRadera