tisdag 21 februari 2012

En reflektion kring Greklandskrisen

Media tycks inte ha tagit upp vad jag själv upplever som den intressanta frågan i sammanhanget: varför röstar människor i ett demokratiskt land in ekonomiskt oansvariga politiker mandatperiod efter mandatperiod?

Jag kan inte låta bli att fråga mig om väljarna (själva eller genom olika organisationer) i någon väsentlig utsträckning kontinuerligt granskar sina förtroendevalda, vilket åtminstone i teorin ter sig som en förutsättning för en välfungerande demokrati. Och rapporterar media om misskötsel när det gäller offentliga medel och dylikt?

Kort sagt: låt krisen i Grekland bli startskottet för en revitalisering av demokratin, d.v.s. de aktiva medborgarnas demokrati. Om politiker missköter sig ska de åka ut i nästa val. Om de traditionella partierna förstelnar i en korrupt kultur, skapa nya partier! I en demokrati kan man inte skylla på något annat än väljarna, och då gäller det att som väljare ta lite ansvar. Man kan inte bara rösta in lite folk som verkar allmänt trevliga i parlamenten och sedan återgå till sitt eget lilla liv och hoppas att allt ska gå bra tills nästa val.

Nu kan det hända att det finns roligare saker att göra än att intressera sig för politik, statsfinanser och dylikt. Men allt kan inte vara roligt hela tiden; lite kan man väl anstränga sig för att säkra kommande generationers politiska frihet...?

3 kommentarer:

 1. "I en demokrati kan man inte skylla på något annat än väljarna, och då gäller det att som väljare ta lite ansvar."

  Om man utgår från att demokrati är folkstyre, så är ovanstående mening obegriplig. Det är uppenbarligen inte folket, "väljarna", som styr utan några andra.

  Men om man med demokrati menar att folket överlämnar makten till vissa representanter vid valen, ja då finns det en mening med påståendet. Fast då kanske man istället borde tala om en "vald oligarki" istället?

  Våra svenska oligarker har med all önskvärd tydlighet visat för folket att de inte bryr sig om vad folket anser. De kunde ju inte ens följa folkviljan i en sån liten skitfråga, som vilken sida av vägen vi ska färdas på.

  Allvarligare är förstås att man struntat i folkomröstningsresultatet i kärnkraftsfrågan. Och att man håller på att föra in Sverige i eurozonen, trots folkomröstningsresultatet i denna fråga.

  Den stora frågan är förstås, varför vi fortsätter att rösta i de allmänna valen...

  SvaraRadera
 2. Jag använder helst begreppet "polyarki" (se http://en.wikipedia.org/wiki/Polyarchy), men eftersom det inte är allmänt känt så använde jag här "demokrati" (även om det blir en smula missvisande, eftersom det finns mycket få länder som jag skulle vilja kalla demokratier). Troligen går det att använda "vald oligarki" också för vissa former av polyarki. Grekland är troligen mera av en polyarki än en demokrati (liksom de flesta andra så kallat "demokratiska" länder).

  SvaraRadera
 3. Grekland idag kan nog inte ens betraktas som en "polyarki". Regimen är en sorts ockupationsregering ledd av en bankir och tillsatt av främmande makt, EU och Goldman Sachs...

  SvaraRadera