måndag 5 mars 2012

Ett makabert dilemma

Tänkte jag skulle presentera ett moraliskt dilemma som jag tycker är ganska intressant. Det hittades en gång i tiden på av Bernard Williams, och en del av er har kanske stött på det tidigare:

"Jim befinner sig på torget i en sydamerikansk by. Bundna längs en vägg står tjugo indianer, de flesta med en skrämd uppsyn, ett fåtal med en trotsig. Framför dem står ett antal beväpnade män i uniform. En storväxt karl i svettig khakiskjorta visar sig vara kapten och befälhavare för gruppen. Efter en stunds förhör av Jim som avslöjar att denne är på botanisk expedition och råkat hamna i byn av en slump berättar kaptenen att indianerna är ett slumpmässigt ihopsamlat urval av invånarna som efter nyligen inträffade protester mot regeringen ska dödas som en påminnelse till andra möjliga demonstranter om fördelarna med att inte protestera.

Emellertid, eftersom Jim är en ärad besökare från utlandet så erbjuder kaptenen Jim ett gästens privilegium att döda en av indianerna själv. Om Jim accepterar så kommer kaptenen att göra detta till ett högtidligt undantag och låta de övriga indianerna gå. Om Jim å andra sidan avböjer så finns det ingen anledning till speciella undantag och kaptenen Pedro kommer att utföra proceduren som det var tänkt innan Jim dök upp, d.v.s. döda dem alla.

Jim drar sig desperat till minnes hjälteberättelser han läst som pojke och funderar på om han skulle kunna hota Pedro och de andra soldaterna om han lyckades få tag i ett vapen. Situationen är dock sådan att det står klart att inget sådant skulle fungera: ett försök i den riktningen skulle innebära att alla indianerna och han själv blir dödade. De män som står bundna mot väggen och de övriga byborna förstår situationen och bönfaller uppenbarligen Jim att acceptera. Vad bör han göra?"

(Exemplet, skrivet på 1970-talet, förutsätter uppenbarligen att det rör sig om tilldragelser i en diktatorisk stat. Och exemplet kräver nog för övrigt att man lägger till att det är helt säkert att kaptenen kommer att följa uppgörelsen och att de eventuellt befriade indianerna kommer att kunna leva ostörda i framtiden, eller åtminstone så ostört som gemene man i övrigt kan leva i landet ifråga. Jag tror också man kan förutsätta att ingen utomstående någonsin kommer att få reda på hur Jim har handlat.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar