lördag 12 januari 2013

Giftermål i det liberala samhället

I det ökända förslaget (som jag själv inte har läst) till nytt idéprogram för Centerpartiet förekom tydligen diskussioner om att tillåta månggifte. Att detta skulle bli del av Centerns faktiska politik har (naturligtvis) dementerats av partiledare Lööf; hon antog nog att man inte kan gå till val på sådan "extrem" liberalism.

Man kan dock fråga sig varför de "extrema" centerpartister som skrev förslaget stannade vid månggifte, om det nu finns en falang inom partiet som är så ultraliberal som ryktet säger. Det ultimata vore väl att avskaffa giftermål som statlig angelägenhet helt och hållet? Om folk vill vara "gifta" är det väl bara att köpa sig ringar (om man nu ens behöver det) och säga att vi fr.o.m. nu är "gifta". Och om man har en mer sakral syn på äktenskapet så kan man se till att få unionen befäst av det religiösa samfund man tillhör. Varför blanda in staten?

Jag antar att huvudinvändningen mot detta skulle vara att man genom giftermålet t.ex. automatiskt utser en person som ska ärva allting efter en när man dör. Detta skulle man nog kunna åtgärda genom att ersätta det statligt godkända giftermålet med en funktion för snabb och behändig registrering av huvudarvinge/arvingar (och då finns väl heller inga invändningar mot att registrera hur många människor man vill). Detta vore väl den mest konsekventa politiken om nu staten ska vara så liten som möjligt (som det tydligen också står i ovannämnda dokument)? Människors kärlek borde väl vara det sista man reglerar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar