lördag 22 mars 2014

Paus från vardagspolitiken

I SvD igår klagade Per Gudmundson över triangulering och idéfattigt röstfiske hos mittenväljarna: "Partierna tävlar inte längre med idéer, utan försöker överglänsa varandra i regeringsduglighet och stabilitet". Gräsrötter som har radikalare idéer än partitoppen ses som ett problem, vilket gör att långsiktiga visioner rensas ut från agendan. Det finns mycket att instämma i här.

Samtidigt fortsatte Mikael Damberg (i en intervju i dagens arena) den gamla vanliga valsen och hävdade att "regeringen har lämnat walk over i jobbfrågan", varpå han kritiserade regeringens politik för att inte vara tillräckligt jobbskapande. Regeringen stoppar in för många i fas 3, yrkeshögskolan byggs inte ut etc. etc.

Och det är just jobbfrågan som är den största boven i detta drama, för handlar inte det mesta av den politiska debatten om det? Men skulle man inte kunna testa experimentet att ta en paus i den frågan. Lyft bort den från agendan, åtminstone tillfälligt. Om journalisterna för en tid lät bli att ställa en enda fråga om hur jobben blir flera så får vi verkligen se om politikerna har några "större" idéer att komma med. Låt oss en stund låtsas att arbetslöshetsfrågan är löst (eller att vi inte kan göra så mycket åt den - vilket vi förresten inte kan utan radikala förändringar i politiken).

Om vi sedan också kunde ta en paus i skolfrågorna och i frågan om vinster i välfärden så skulle den politiska debatten kunna bli mycket intressant. Men den skulle också kunna bli mycket tyst, om det visar sig att våra ledande politiker inte har så mycket att komma med bortom ovannämnda spörsmål. Då får vi kanske också se om det finns mera idéburna talanger lägre ner i partiernas hierarkier som kan stiga in i rampljuset istället, eller om de har kvävts i den idéfattiga atmosfär som rått i politiken under lång tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar