söndag 10 augusti 2014

Vilket regeringsalternativ kan hålla vad det lovar?

Den borgerliga alliansen kör nu hårt med sloganen "vi håller vad vi lovar!" Detta är självklart en enkel slogan att ha när man i princip inte lovar någonting. Så om man är helt nöjd med status quo så är det nog alliansen man ska rösta på. Man kan vara säker på att varken FP, C eller KD kommer att få särskilt mycket genomslag för sina hjärtefrågor under kommande mandatperiod heller (detta gäller tills det osannolika sker att något av partierna börjar överväga att lämna regeringen). Jo, nog vet man ganska bra vad man får.

Hur fungerar då det omvända: tar man en enorm risk att köpa grisen i säcken om man röstar på något av oppositionspartierna? Det tycks åtminstone vara det alliansen vill hävda. Röstar man på MP så kan man givetvis inte få exakt vad just det partiet lovar, eftersom de måste kompromissa med S och V (möjligen även FI). Egentligen är dock enda skillnaden mellan regeringsalternativen att vi nu har åtta års erfarenhet av hur alliansens partier i praktiken förhandlar med varandra (M bestämmer nästan allt), medan vi inte vet exakt hur kompromisser mellan t.ex. MP+S+V kommer att se ut (2002 kan man säga att förhållandet var det omvända).

Den egentliga frågan ska således ställas till vacklande väljare för S och MP. Kommer t.ex. en S-väljare få så urvattnad S-politik att det inte ens är värt att rösta på detta parti? Kommer hen att få en politik som mera är i linje med "ren" S-politik om alliansen får styra än om S måste kompromissa med MP och V? Ärligt talat har jag svårt att se den väljaren framför mig, liksom jag har svårt att föreställa mig den MP-väljare som tror att politiken blir mera grön med en alliansregering än med en S+V+MP-regering. I Sverige lyckas koalitionspartier vanligtvis kompromissa fram en politik som dessa partiers anhängare åtminstone anser vara bättre än att det andra blocket tar över. Historiskt sett har för övrigt regeringskriser oftare skett under borgerliga regeringar än under vänsterregeringar.

Jag tror således att även S, V och MP skulle kunna gå ut med samma slogan  ("vi håller vad vi lovar!"), ty jag tror att de partierna var för sig kan lova att även om de måste kompromissa så kommer deras väljare få en politik som är bättre ur deras egen synpunkt än fortsatt alliansstyre. Sedan tror jag att de flesta väljare är smarta nog att förstå att alla vallöften som inte är förhandlade på förväg av alla möjliga koalitionspartners tillsammans gäller som utgångspunkt för en förhandling och inget annat (förutom i de få frågor där enskilda partier varit galna nog att kräva att ett visst löfte uppfylls till punkt och pricka för att de ska stödja en regering.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar